WordPress 4.0 är här – vad är nytt?

WordPress 4.0 är här – vad är nytt?
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

WordPress 4.0 lanserade den 4 september 2014, och de största nyheterna är att ett förbättrat mediabibliotek, en uppsnofsad visuell editor för inlägg, enklare att hitta plugins, bättre stöd för språk och möjligheten att förhandsgranska inbäddat innehåll som till exempel YouTube-videor och tweets från Twitter.

Denna version har fått namnet Benny efter jazzlegendaren Benny Goodman och imponerande 275 frivilliga från hela världen har deltagit i framtagandet av WordPress 4.0. Det finns att ladda ner här.

Nya funktioner i WordPress 4.0

För att du ska få bra koll på nyheterna i den här versionen kommer här en genomgång av de viktigaste.

Bättre stöd för språk

WordPress 4.0 stöd för språk

Nu kan du enkelt välja vilket språk du vill köra WordPress på!

WordPress har sedan många år stöd för webbplatsspråk, dvs möjligheten att ha adminpanelen på sitt eget språk, vilket exempelvis uppskattats av oss svenskar som inte behövt vara utelämnade till engelska.

Men fram till nu har det här med språkbyte varit en förvirrande historia – och många har inte ens lyckats byta till sitt eget språk.

Dessa problem är till vår stora glädje nu historia eftersom WordPress 4.0 ger dig möjligheten att välja språk under installationsprocessen, något som gör det enkelt och smidigt att börja använda WordPress på det språk du vill.

Förhoppningsvis kan detta få användare, som tidigare känt sig avskräckta av engelskan, att också börja använda WordPress, världens bästa webbpubliceringssystem.

Nytt rutnät i mediabiblioteket

Mediabiblioteket har numera utrustats med ett tjusigt rutnät istället för den tidigare svårhanterliga listan. Med hjälp av detta kan du bläddra och ögna igenom bilder och andra mediafiler enklare än någonsin innan.

wordpress-4-0-mediabibliotek-rutnat

Funktionen som visar detaljer för varje enskild bilaga är också förbättrad. Dessa öppnas nu i ett fönster ovanpå mediabiblioteket istället för att öppnas i ett separat fönster.

Wordpress 4.0 Detaljerad bilaga

Detaljerade bilagor för mediafiler öppnas inte längre i ett nytt fönster.

En väldigt bra uppdatering i mitt tycke då jag irriterat mig på att bilagorna öppnades i nya fönster/flikar.

Förbättrad installation av plugins

Det finns numera fler än 30 000 plugins (tillägg) i WordPress pluginkatalog och det kan många gånger vara svårt att hitta det rätta tillägget för dina behov. WordPress 4.0 gör pluginjakten enklare med en förbättrad sökning och ett bättre visuellt utseende på pluginsidan ”Lägg till tillägg”. Dessutom presenteras plugins som finns översatta till ditt språk först i sökresultatet.

Wordpress 4.0 plugins

Du får en tydlig överblick över tillgängliga plugins så att du enklare kan välja.

Förbättrad inläggseditor

Editorn där du redigerar inlägg har även den förbättrats i WordPress 4.0, och expanderar nu automatiskt för att passa när du skriver längre texter. Och om du ofta skriver längre inlägg kommer du verkligen att gilla hur formateringsverktygsfältet nu blir ”pinnat” (fäst) till toppen av editorn när du scrollar upp och ner på sidan. Den följer med dig så att dina kära redigeringsverktygalltid är synliga och enkelt tillgängliga för dig.

Wordpress 4.0 redigerare

En editor som gjord för oss som gillar att skriva längre texter!

Kanske inte ett stort steg för mänskligheten, men ett stort steg för oss WordPress-användare – det är de små sakerna som gör det!

Riktiga förhandsgranskningar av inbäddat innehåll

Den sista finfina förbättringen jag tänkte nämna är att du nu enkelt kan klistra in inbäddat content, som exempelvis en video från YouTube och Vimeo eller en tweet från Twitter, och direkt se en förhandsgranskning i editorn. Med andra ord kan du säga tack och hej till den diffusa grå rutan som vi tidigare har fått nöja oss med.

Denna förhandsgranskning av inbäddat innehåll sparar både tid och gör att du kan se exakt hur innehållet kommer att se ut innan du trycker på publiceringsknappen.

Wordpress 4.0 förhandsgranskning inbäddat innehåll

Nu kan du direkt se om dina inbäddade YouTube-klipp ser bra ut innan publicering

Fler förbättringar

Givetvis finns det också ett gäng buggfixar och små förbättringar som du som användare inte ser, men som förbättrar tillvaron för plugin- och temautvecklare. Och detta kommer ju faktiskt oss användare till nytta också! Vill du se en komplett lista över dessa rekommenderar jag att du tar en titt på den officiella WordPress Codex-sidan.

Här kan du också ta del av WordPress officiella lanseringsvideo:

Mitt tips är att du uppgraderar din hemsida till WordPress 4.0 om du inte redan har gjort det. Kom bara ihåg att

  1. Tar backup på din webbplats så att du kan återställa den om något mot förmodan skulle gå fel vid uppdateringen.
  2. Kontrollerar dina plugins och ditt temas kompatibilitet med den nya versionen.

Slutligen vill jag säga ett varmt välkommen till WordPress 4.0. Jag ser fram emot att fortsätta min fantastiska WordPress-resa tillsammans med dig!

Charlotta Wortzelius

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest
The following two tabs change content below.

Charlotta Wortzelius

Charlotta Wortzelius är grundare av WP-skolan och en hängiven WordPress-fantast och internetmarknadsförare som brinner för att hjälpa människor att skapa din drömwebbplats. Förutom WP-skolan driver hon också Online Marketing Academy som hjälper företag med marknadsföring i digitala och sociala medier.

Senaste inläggen av Charlotta Wortzelius (se alla)

Något oklart? Fråga eller kommentera vetja!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>