WordPress.com eller WordPress.org?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

WordPress.com eller WordPress.org? Om WordPress är ganska nytt för dig så kanske du känner dig förvirrad när det gäller skillnaden mellan WordPress.com och WordPress.org – eller att det överhuvudtaget finns två versioner. Det är du definitivt inte ensam om.

I den här videon ska vi därför gå igenom vad som skiljer dessa två besläktade – men ändå så olika – versioner av WordPress.

Länkar som nämns i videon

Ladda hem den svenska versionen av WordPress »

Temat Divi av Elegant Themes »


Nedan följer en textversion av videon

Om WordPress.org – WP på egen domän

WordPress.com vs WordPress.org

Ska du välja WordPress.com eller WordPress.org till din sajt?

WordPress kan du ladda ner på WordPress.org utan kostnad, eller på sv.wordpress.org om du vill ha den svenska versionen, men den måste installeras på en webbserver för att den ska fungera.

Du behöver då en domän, dvs dittnamn.se, vilket brukar kosta runt 100 kr om året, och hosting hos ett webbhotell, som kostar alltifrån 15 till 300 kr per månad, för den som har normala behov.

Och kom ihåg att du oftast får vad du betalar för i de här sammanhangen. De flesta av dagens webbhotell inkluderar verktyg som hjälper dig att installera WordPress med bara ett klick, vilket gör det hela till en enkel match.

När WordPress väl är installerat har du full kontroll över din webbplats och ditt innehåll, vilket inkluderar möjligheten att installera vilka teman du vill, att lägga till de funktioner du vill ha med hjälp av plugins, eller tillägg som det heter på svenska, och att redigera de underliggande PHP- och CSS-filerna för att kunna skapa precis den webbplats du vill ha.

Om du planerar att skräddarsy din webbplats utifrån dina behov genom att till exempel installera ett premiumtema, dvs ett tema som kostar en slant men som i regel därför är lite bättre än de teman som är gratis, någon speciell plugin eller vill försäkra dig om att du har en flexibel sajt som kan byggas på i framtiden, så vill du använda den version av WordPress som du hostar själv.

Men som sagt – tekniken, säkerheten, uppdateringar, underhåll, utveckling, att sajten plötsligt ligger nere och sånt som spam får du alltså själv ansvara för och det kan ju vara en huvudvärk för många.

WordPress.com hostar din sajt åt dig

WordPress.com å andra sidan en WordPress-version där du inte själv behöver ta hand om hostingen. Du slipper tänka på allt som har med teknik att göra och har inget behov av ett webbhotell. På WordPress.com, som är ett kommersiellt företag med en tjänst byggd på WordPress, kan du skapa en enkel webbplats eller blogg på bara ett par minuter.

Under registreringen väljer du ett namn till din sajt – ett namn som inte redan får vara upptaget av någon annan. Detta namn får sedan ändelsen ”wordpress.com” och tillsammans bildar de din webbplats adress. Vill du slippa ändelsen ”wordpress.com” och bara heta ”dittnamn.com” till exempel, har du möjlighet att köpa en uppgradering till en egen domän.

När du valt namnet på din sajt och gått igenom registreringsprocessen, väljer du från ett antal förvalda teman som kontrollerar utseendet på din webbplats eller blogg. Dessa teman är begränsade när det gäller de förändringar du kan göra för färger, typsnitt osv, men återigen har du möjlighet att köpa en uppgradering för att kunna skräddarsy din sajt. Men du har ändå inte möjlighet att installera teman från tredjepartsleverantörer, som exempelvis temat Divi från Elegant Themes som jag har använt här på WP-skolan. Du är fast med de teman som WordPress.com erbjuder.

Det finns ytterligare uppgraderingar du kan köpa, bland annat möjligheten att spela HD-video på din sajt, extra lagringsutrymme om du behöver mer plats, ladda upp ljudfiler och att ta bort de annonser som annars visas på din gratis blogg eller webbplats.

WordPress.com inkluderar också möjligheten att få feedback från dina besökare genom omröstningar eller betyg på dina inlägg, och att ha ett mobilt tema så att din sajt ser bra ut även på smartphones och surfplattor.

Det finns alltså en rad inbyggda funktioner som är bra för nybörjare, men kom ihåg att med WordPress.com, där du själv inte har hand om hostingen, kan du varken installera premiumteman eller –plugins från tredjepartsleverantörer eller redigera din sajts underliggande filer. Och framför allt har du inte full kontroll och äger varken webbplatsen eller innehållet eftersom de ligger hos WordPress.com.

Sammanfattning av WordPress.com vs WordPress.org

Så låt oss sammanfatta skillnaderna mellan de två kombattanterna för att få svaret på frågan vilken som passar just dig och dina behov bäst.

Nybörjare eller seriös satsning?

Vi börjar med att titta på hur långt du kommit i dina webbplatsplaner. Om du är nybörjare och bara vill testa eller är ute efter att komma igång med en gratis och väldigt enkel webbplats eller blogg som har de grundläggande funktionerna, så är WordPress.com ditt val. Du som däremot vet att du vill satsa på din webbnärvaro, och därför kör på WordPress.org med allt vad det innebär, bör ha verkligen bestämt dig eftersom startsträckan med denna version är lite längre.

Teknik

Nästa punkt är teknik. Att behöva ta hand om det tekniska ansvaret själv kan vara en tung börda för många. Med WordPress.org, som du alltså hostar själv, behöver tänka du på sådant som säkerhet, uppdateringar, underhåll, utveckling och problem med att sajten plötsligt ligger nere. De bekymren slipper du med WordPress.com eftersom tjänsten tar hand om allt sådant åt dig.

Valfria teman och plugins

Så till möjligheten att installera valfria teman och plugins. Med WordPress.com får du nöja dig med de teman som bjuds, du har inte möjlighet att köpa ditt drömtema från en tredjepartsleverantör och installera det. Samma sak gäller extrafunktioner i form av plugins. De som är inbyggda i WordPress.com är allt du får – medan du med WordPress.org kan installera precis vilka plugins – och därmed vilka funktioner – du vill.

Kostnader

Vidare till kostnader. Här skulle jag säga att det är jämnt skägg. Många skulle säkert hävda – och väljer också WordPress.com – för att det är till synes gratis. Med WordPress.org måste du betala för domän och webbhotell. Och det är gratis – tills du kanske upptäcker att gratisversionen inte är tillräcklig för dina behov. Då kan kostnaden för att få allt du vill ha medföra att din WordPress.com-sajt kommer upp i minst samma kostnader som krävs för WordPress.org.

Plats för foton och videor

Vad vore en webbplats utan foton och videor? Det är ju ofta det visuella som lyfter en sajt. Men sådana filer tar stor plats om du vill lagra dem på din egen webbplats – du vill ju inte alltid behöva nöja dig med att bädda in videor och bilder från YouTube, Flickr osv. Du som till exempel gillar mycket bilder kan förr eller senare få akut platsbrist på din WordPress.com-sajt eftersom gratisgränsen är 3 GB och tvingas plocka upp plånboken för att få mer lagringsutrymme.

Enklast möjliga webbplats

Tycker du att snygg design, extra finesser, möjlighet att skräddarsy saker och ting osv. är oväsentligt? Vill du bara ha en enkel webbplats utan några extravaganser? Då klarar du dig definitivt med WordPress.com.

Egen domän

Sedan har vi det här med egen domän. Med WordPress.com får du alltså en webbadress i form av ditt valda namn följt av ”wordpress.com” medan du med WordPress.org kan ha en egen domän som till exempel dittnamn.se. Vissa bryr sig inte om wordpress.com-ändelsen, tycker inte att det spelar någon roll, medan andra tycker det känns bättre och mer professionellt att ha en egen domän.

Webbshop

Webbshop är något som blir mer och mer populärt. Är det något du vill ha redan nu, eller planerar inför framtiden, och vill att den ska finnas på samma webbplats som resten av ditt innehåll, så är ditt enda alternativ att välja WordPress.org eftersom webbshopsfunktionen måste installeras och det går inte på WordPress.com.

Full kontroll och framtida utveckling

Slutligen, om du vill ha en webbplats som du har full kontroll över, kan utveckla som du vill och växa med i framtiden så är det WordPress.org du ska satsa på. Har du stora planer för din webb så kommer du förr eller senare stöta på patrull och känna dig begränsad med WordPress.com, det kan jag i princip garantera.

Jämför WordPress.com och WordPress.org - vad är viktigast för dig?

Jämför WordPress.com och WordPress.org – vad är viktigast för dig?

Min rekommendation

Min rekommendation – och också vad resten av WP-skolans videolektioner kommer att handla om – är WordPress.org. Den är min vinnare främst tack vare friheten, utvecklingsmöjligheterna och att du kan installera vilka teman och plugins du vill, något som blir viktigare och viktigare ju mer du utvecklar din sajt.

Visserligen tar det längre tid att komma igång och kräver lite teknik, men det är överkomligt och helt klart värt det. Dessutom tycker jag definitivt att du ska ha en egen domän – i alla fall om du bygger en webbplats till ett företag, organisation eller dylikt.

Ladda hem WordPress.org

Programvaran du behöver för att installera WordPress laddar du alltså ner från sv.wordpress.org.

Jag hoppas att den här videon har hjälpt dig att räta ut frågetecknen kring de två versionerna av WordPress och att du utifrån detta kan ta beslutet om vilken som passar dig bäst när du ska bygga din webbplats eller blogg.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest
Vad är WordPress?
The following two tabs change content below.

Charlotta Wortzelius

Charlotta Wortzelius är grundare av WP-skolan och en hängiven WordPress-fantast och internetmarknadsförare som brinner för att hjälpa människor att skapa din drömwebbplats. Förutom WP-skolan driver hon också Online Marketing Academy som hjälper företag med marknadsföring i digitala och sociala medier.

Senaste inläggen av Charlotta Wortzelius (se alla)

Något oklart? Fråga eller kommentera vetja!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>