Vad är WordPress?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Denna video ger dig en kort introduktion till WordPress content management system och visar varför det är det mest populära webbpubliceringsverktyget idag.

Vad vi går igenom i den här videon:

  • Vad är WordPress?
  • Kort historik om WordPress
  • Varför det är så mycket mer än ett bloggverktyg
  • Det fina med ”open source”
  • Hur WordPress fungerar
  • Fem anledningar att välja WordPress

Länkar som nämns i videon

Ladda hem den svenska versionen av WordPress »

WordPress.com »

Officiella WordPress-forumet »

WordPress Sverige på Facebook »


Nedan följer en textversion av videon

Vad är WordPress?

Vad är WordPressDu som tittar på den här videon har förmodligen redan hört talas om WordPress. Men vad är egentligen WordPress exakt?

Enkelt uttryckt kan man säga att WordPress är en webbprogramvara som du kan använda för att skapa din egen webbplats eller blogg.

WordPress lanserades 2003, och har nu med andra ord över 10 år på nacken. Och under årens lopp har det växt till en av de mest populära plattformarna för publicering på webben.

Idag är över 74 miljoner webbplatser världen över byggda med WordPress – det används av alltifrån privatpersoner som vill visa upp sina gulliga barn till storföretag som Ford, eBay, New York Times och CNN.

Andra intressanta siffror är att det kommit runt 100 uppdaterade versioner genom åren, att det är översatt till 40 språk och att det publiceras 6 nya blogginlägg per sekund på WordPress-bloggar. Det blir 7 och en halv miljon inlägg per år!

Men vad många kanske inte vet är att numera WordPress inte bara är en bloggplattform utan också ett så kallat CMS-system, ett webbpubliceringssystem, som ger dig möjligheten att skapa och hantera en fullgod webbplats med allt vad det innebär – bara genom att använda din webbläsare.

Och det bästa av allt: det är helt gratis. Det beror på att WordPress är ett så kallat open source-projekt, dvs byggt på öppen källkod. Det betyder att programvaran och koden inte ägs och vaktas av något företag eller så, utan att andra får tillgång till den för att kunna använda, läsa och modifiera den. Idag är det hundratals frivilliga från hela världen som ständigt utvecklar och förbättrar WordPress. Den här öppenheten har också lett till att det idag finns tusentals teman, plugins och widgets till din tjänst, så att du ska skapa precis den webbplats du vill ha.

Hur fungerar WordPress?

Ända sedan webben kom in våra liv med buller och bång så har webbplatser skapats med HTML, som du säkert har hört talas om. Det är ett programmeringsspråk som använder mer eller mindre krångliga instruktioner, så kallade taggar, för att formatera sidlayouter, text, bilder och allt annat som behövs för att en webbplats ska se ut som vi vill.

Sedan läser din webbläsare, dvs Firefox, Chrome, Safari, Internet Explorer osv, denna HTML-kod och översätter den till det innehåll som du sedan ser visuellt ser på din skärm.

Att du tidigare behövde förstå och kunna använda HTML medförde att det var få förunnat att kunna skapa en egen webbplats. Numera är det – tack vare bland annat WordPress som tur är helt annorlunda.

Idag kan du installera WordPress på din egen domän och webbserver på bara ett par minuter. När det sedan är installerat kan du, med hjälp av ett enkelt redigeringsverktyg, skapa webbsidor utan att behöva lära dig HTML.

(Skulle du vilja få koll på grundläggande HTML, för det kan underlätta för dig i vissa situationer när du använder WordPress, så finns det en video om detta senare i kursen. Men du behöver alltså inte, du klarar dig fint ändå.)

För dig som är mindre förtjust i teknik, och därför vill slippa allt vad egen domän och webbhotell heter, så finns det även en tjänst som hostar din sajt åt dig på wordpress.com, där du kan skapa en WordPress-baserad webbplats på bara ett par sekunder.

Att WordPress är baserat på skriptspråket PHP och databasen MySQL när det gäller datalagring gör också att den kan köras på vilken modern webbserver som helst.

Varför ska du använda WordPress?

Idag finns det verkligen valmöjligheter därute för dig som vill ha en egen webbplats eller blogg. Blogger, Wix, Squarespace, Weebly, Joomla, Drupal för att bara nämna ett par av de andra plattformar du har till ditt förfogande. Så varför ska du välja vår vän WordPress när du ska bygga en sajt till företaget, organisationen, föreningen eller vad du nu har tänkt?

1. WordPress är open source

För det första, det är som sagt open source, öppen källkod. Det betyder att det är helt gratis för både privat och kommersiell användning. Och tack vare de hundratals hjältarna som frivilligt utvecklar och förbättrar WordPress blir det hela tiden ännu vassare. Viktigt att nämna är att det tillkommer vissa kostnader för domän och webbhotell till din sajt, men själva WordPress i sig är gratis.

2. WordPress är användarvänligt

Anledning nummer två är att det är användarvänligt. Istället för att behöva anlita en dyr konsult varje gång du vill göra en liten förändring på din webbplats kan du enkelt hantera och uppdatera ditt eget innehåll, som text och bilder, utan att behöva lära dig HTML och annat krångel. Så länge du behärskar en vanlig ordbehandlare, som Microsoft Word, så kan du garanterat redigera din sajt.

3. WordPress är flexibelt och påbyggbart

Det är också flexibelt och går enkelt att bygga på. Idag finns det tusentals teman och plugins, både sådana som är gratis och sådana som kostar pengar. Dessa gör det möjligt för dig att lätt som en plätt förändra din webbplats utseende eller lägga till nya funktioner du behöver, t.ex. ett kontaktformulär, med bara ett par klick.

4. Det är enkelt att få support

Nummer fyra är supportmöjligheten. Om du stöter på patrull eller vill lägga till någon egen specialfunktion är det enkelt att få support eller anlita någon som kan hjälpa dig. Världen är full av WordPress-kunniga människor. Förutom videolektionerna här på WP-skolan, finns det tusentals utvecklare och designers som gärna står till din tjänst.

Självklart kan du också få svar på dina frågor online. Det officiella WordPress-forumet är ett bra ställe att få svar på sina frågor. Nackdelen är att det är engelska som gäller, så för oss här i Sverige som hellre frågar på svenska är det bästa stället att vända sig till Facebook-gruppen WordPress Sverige.

5. Du har full kontroll över ditt innehåll

Sist, men inte minst, har du full kontroll över ditt eget innehåll. Vissa plattformar har regler för vad du får göra och inte göra på din sajt – och tänk om du då är låst hos den leverantören? Hos andra kan ditt innehåll försvinna ut i tomma intet om tjänsten plötsligt skulle stänga ner. Definitivt inte en situation du vill hamna i. När det gäller WordPress har du full frihet. Du kan enkelt importera innehåll från andra plattformar, exempelvis Blogger och Tumblr, och även exportera ditt innehåll från WordPress om du skulle vilja flytta någon annanstans.

Summa summarum: Om du letar efter ett enkelt och flexibelt verktyg som hjälper dig att bygga din egen webbplats eller blogg där du inte behöver lära dig krånglig HTML, som du kan skräddarsy som du vill både när det gäller utseende och funktioner, och snabbt kan få support när du behöver, då är det WordPress du ska satsa på.

Behöver du ladda hem programvaran är det bara att kila över till sv.wordpress.org där den svenska versionen finns.

Jag hoppas att den här videon har gett dig en grundläggande förståelse för vad WordPress är, och jag ser fram emot att se vad du kan skapa med i mitt tycke världens bästa webbpubliceringsverktyg!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest
WordPress.com eller WordPress.org?
The following two tabs change content below.

Charlotta Wortzelius

Charlotta Wortzelius är grundare av WP-skolan och en hängiven WordPress-fantast och internetmarknadsförare som brinner för att hjälpa människor att skapa din drömwebbplats. Förutom WP-skolan driver hon också Online Marketing Academy som hjälper företag med marknadsföring i digitala och sociala medier.

Senaste inläggen av Charlotta Wortzelius (se alla)

Något oklart? Fråga eller kommentera vetja!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>